O KAKOVOSTNI IZBIRI JAJC?

O KAKOVOSTNI IZBIRI JAJC? 1080 1021 BonerboneBroth

Če bi morala izbrati eno živilo, ki bi ga uživala do konca življenja bi bila to jajca.

Vsebujejo vse esencialne aminokisline in številna druga hranila z visoko biološko vrednostjo. To pomeni, da jih telo z lahkoto prepoznava in enostavno uporabi. Eno povprečno (60g) jajce vsebuje okrog 80kcal, 6g beljakovin in 5g zdravih maščob. Eno kvalitetno jajce nam zagotovi 35% priporočenega dnevnega vnosa folne kisline (vitamin B9), do 80% vitamina B12 in 40% vitamina A. Jajce kakovostno vzrejenih kokoši nas oskrbi s kar 50% priporočenega dnevnega vnosa vitamina D, 40% holina, ki je pomemben za razvoj možganov in delovanje celic. Vsebuje tudi vitamin E, fosfor, cink in nekaj železa.

Hranilna vrednost jajc se spreminja glede na način vzreje kokoši. Le ta ima največji vpliv na vsebnost vitamina D in pa razmerje med omega- 3 in omega- 6 maščobnimi kislinami. Ekološka jajca pašne reje imajo v primerjavi z jajci baterijske reje razmerje 1:1-1:4 med tem, ko imajo jajca baterijske reje bistveno slabše razmerje, med 1:20-30 v korist omega-6 maščobnim kislinam. V prehrani prebivalcev zahodnega »razvitega« sveta je do 17x previsoka vsebnost omega 6. naše telo iz omega 3 maščobnih kislin proizvaja spojine, ki zavirajo vnetja. Tako visoko razmerje v korist omega-6 pa je za nas nenaravno in vodi v številne težave. Esencialne omega-3 maščobne kisline zmanjšajo tveganje za bolezni srca, depresijo in učne težave. Zakaj vse je pomemben zadosten vnos omega-3 si lahko preberete na spletni strani: nutritionstory.si

Moja vizija, podjetje in smernice prehranjevanja temeljijo na izbiri kakovostnih živil. Domačih, od poznanih kmetov kjer o kakovosti presojamo sami in igramo na zaupanje. Ekoloških ter v celoti pridelanih in vzrejenih v Sloveniji. Pri tem ne vlagamo le v svoje zdravje, ampak skrbimo tudi za lepše in bolj kakovostno življenje živali in Zemljo.

Živali ekološke reje morajo imeti:

 • Zagotovljeno dovolj veliko količino ekološko pridelane krme,
 • več prostora,
 • okolje, ki bolje ustreza njihovim naravnim potrebam,
 • dostop do pašnikov,
 • ne smejo biti privezane za daljši čas,
 • preživeti morajo vsaj 180dni letno na paši,
 • krma mora biti brez GSO.

vir:https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/

SUROVO ALI KUHANO JAJCE?

Samo iz surovega cisteina, ki je v jajcih izredno dobro zastopan lahko naše telo ustvarja glutation- naš najpomembnejši antioksidant- ključno gorivo za odvoz odpadkov iz našega telesa. Trdo kuhano jajce ne podpira zdravja črevesja, sluznice dihal in ne pomaga pri »razstrupljanju«. Je suho, koagulirano in oksidirano in zato težje prebavljivo. Vitamini in minerali v njem pa niso več tako dostopni za naš organizem.

S to študijo naj bi potrdili, da je prebavljivost surovih jajc 50% slabša od kuhanih vendar me niso prepričali. https://academic.oup.com/jn/article/128/10/1716/4723080

 1. Narejena je na posameznikih brez debelega črevesja, s črevesno stomo.
 2. Analizirali so le jajčni beljak brez rumenjaka. Znano pa je, da se hranila ob prisotnosti maščob (iz rumenjaka) bistveno drugače presnavljajo.
 3. To, da gre surov jajčni beljak hitreje skozi prebavo kot kuhan je logično saj je kuhan koaguliran in zato težje prebavljiv.
 4. Pri surovem so ugotovili bistveno manjšo absorpcijo, kar bi pripisala odsotnosti maščob iz rumenjaka.
 5. Del surovega beljaka, ki se ne prebavi pa je koristen za zdravje našega črevesja saj varuje sluznico črevesja.
 6. Kljub morebitno slabši absorpciji, surov jajčni beljak poskrbi za celostno zdravje črevesja, ga varuje, odpravlja zaprtost in pomaga pri razstrupljanju.
 7. V študiji omenjajo, da naj bi surovemu beljaku manjkal nek encim za razgradnjo. Če torej želimo boljšo absorpcijo potrebujemo le encimskega pomočnika, na primer v obliki ne segretega medu.
 8. V študiji celih jajc sploh niso raziskovali. Dokazali so le, da se kuhan beljak prebavi v tankem črevesju v večji meri, nič pa o tem, kaj en in drug beljak dejansko pomenita za vaše zdravje in za celotno črevesje.

Moja naslednja dilema je bila: Surov beljak vsebuje avidin, ki onemogoča absorpcijo biotina iz jajčnega rumenjaka. S toplotno obdelavo beljaka pa povečamo možnost absorpcije biotina do 60%.

Možna razlaga zakaj avidin krade biotin (B7) je ta, da surova jajca v procesu prehajanja skozi črevesje nase vežejo strupene snovi in odpadke. Znano je da se pri vezavi biotin-avidin pojavljajo biokarboni, ki predstavljajo odpadni material, ki ga telo odstranjuje. Torej se v procesu »razstrupljanja« porablja tudi biotin.
Druga naloga biotina je transformacija hrane v energijo. Če ga torej porabljamo pri čiščenju odpadkov nam ga ostaja manj za procese pretvorbe hrane v energijo.

Vse skupaj torej ne pomeni, da je s surovim beljakom kaj narobe ali da v našem telesu ustvarja neravnovesje. Pomeni le, da opravlja dve funkciji. Del biotina se porablja v procesih čiščenja odpadkov (transporta biokarbonskih odplak) del pa pri transformaciji hrane v energijo.

MOJA IZBIRA

Sama zagovarjam redno uživanje surovih, mehko kuhanih jajc in jajc na oko. Skrbim, da jih nikoli ne prepečem ali prekuham, ker izgubim njihovo super hranljivost. Surova miksam v sadne smutije.

Moja najljubša kombinacija, ki resnično podpre moj imunski sistem in priskrbi pravo harmonijo hranil je:
PRISTNI PROBIOTIK

 • 1 surovo jajce,
 • ¼ kozarčka kostne juhe,
 • 1 kozarček zamrznjenih borovnic,
 • Žlička ne segretega medu,
 • 1 kozarček nepasteriziranega kislega mleka ali kefirja.

KDAJ JEJCE PONUDITI DOJENČKU?

Jajčni rumenjak bogat s holinom, holesteroli in arahidonsko kislino za razvoj možganov, vitamini A, D, železom in folno kislino lahko uvajamo dojenčku že med 4 in 6 mesecem. Uvajamo ga počasi. Najprej le ½ žličke rumenjaka mehko kuhanega jajca.

Po najnovejših smernicah lahko z uvajanjem kuhanega beljaka začnemo že pri 6. mesecih. Celo surovo jajce pa uvajamo okoli 1 leta.
vir:https://www.zd-po.si/rysupsav/2022/05/patronaza_zlozenka_prehrana_dojencka_postojna-2022.pdf

   

KAJ NAM POVEDO OZNAKE NA JAJCIH

1SI07 0106

Način rejedržava proizvodnještevilka nadzornega organaidentifikacijska oznaka

 • BREZ OZNAKE
  Domača jajca proste reje, ki jih kupimo pri znanem kmetu, vidimo kako živijo kokoške po navadi nimajo nikakršne oznake. Lahko jih kupimo tudi na tržnici.
 • 0SI EKOLOŠKAPRIDELAVA
 • 1SI PROSTA REJA
 • 2SI HLEVSKA REJE
 • 3SI BATERIJSKA REJA

Življenje kokoši na kmetiji Monera: https://www.kmetijamonera.com/nacinpridelave

KAKO PREPOZNATI KAKOVOSTNO JAJCE?

Na prvi ogled se zdi nemogoče, saj vsa izgledajo enako. Edini način je ta, da poiščemo odgovore na pravilno zastavljena vprašanja.

So kokoši hranjene s primerno hrano brez antibiotikov (idealna kombinacija so ekološka zrna, stročnice, trav, zelenja, črvov in žuželk)? Koliko kokoši imajo? Imajo dovolj prostora za gibanje na prostem? Živijo v ne stresnih razmerah? Kako sveža jajca so (naj ne bodo starejša od 10 dni)? Ko na ta vprašanja dobite zadovoljujoče odgovore kupite jajca in doma vse skupaj preverite z nekaj preprostimi triki.

Najprej preverite trdnost lupine, ki se razbije le z močnejšim udarcem ob rob ponve in ni krušljiva. Ko jajce zlijete v ponev beljak svežih jajc ostaja kompaktno ob rumenjaku in se ne razlije kot voda preko cele ponve. V notranjosti lupine svežih jajc najdete veliko zračno vrečko. Če s prstom poskušamo predreti rumenjak se nam ta spretno izmika in ga ni enostavno predreti brez pomoči vilice. Pri res svežih jajcih moramo beljak dobesedno postrgati iz lupine. Sveže jajce, ki ga položimo v vodo potone. Jaz plavajoče jajce zavržem. Rumenjak je intenzivne rumene ali oranžne barve in ne bledo prosojen.

Želim vam uspešen dan in eno kakovostno jajce!
Špela