NAŠIH 14 SMERNIC PREHRANJEVANJA

NAŠIH 14 SMERNIC PREHRANJEVANJA 2560 1920 BonerboneBroth

BoneR smernice prehranjevanja smo postavili na podlagi študij in raziskovanj ki temeljijo na preučevanju človeške prehrane starih kultur po vsem svetu. Tovrsten način prehranjevanja je in vivo preizkušen skozi tisočletja in ga, sodobne izolirane laboratorijske preiskave na podganah težko spodkopljejo.
Naslanjamo se torej na tradicionalno človeško prehrano iz časov, ko sodobni postopki procesiranja živil še niso bili na voljo in smo ljudje uživali hrano v obliki, ki nam je od nekdaj namenjena. Prehrano, način in kakovost življenja tistih časov primerjamo z današnjimi. Aktivno raziskujejo in vlečemo vzporednice z boleznimi današnjih časov in prehrano modernega človeka.

To so smernice v katere 100% verjamemo in jih aktivno zasledujemo vsi člani BoneR ekipe.

Čisto preprosto in v enem stavku: Izogibamo se novi rafinirani, industrijsko predelani hrani  polni manipuliranih rastlinskih olj, trans maščob, kemičnih dodatkov, modificiranega škroba, sladkorja in njegovih cenejših nadomestkov, sterilizaciji, homogenizaciji, konzerviranju, aromam in barvilom v hrani. Torej vsemu, kar nam prodajajo kot hrano pa to žal ni!

Sodobne znanstvene raziskave vedno bolj nazorno kažejo, da je ta »nova hrana« neposreden povzročitelj bolezni zahodnega sveta: debelost, sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, avtoimunske bolezni, alergije in mnogo vrst raka.

»Žal ne živimo v humanitarni ampak ekonomski državi, ki sloni na industriji hrane in zdravil«.

14 smernic prehranjevanja

  1. 95% obrokov si pripravim doma.
  2. Uživam polnozrnate žitarice, stročnice, oreščke in semena, ki jih ustrezno pripravim z namakanjem, kaljenjem ali kislim vzhajanjem za nevtralizacijo fitinske kisline, zaviralcev encimov in drugih antihranil. Predvsem v primeru, da jih uživam pogosto.
    -Peci kruh z drožmi
    -Riž, lečo, … pred kuhanjem, čez noč namakaj in dobro izperi.
  3. Uživam lokalno, sveže in sezonsko sadje in zelenjavo. Prav to sadje in zelenjavo pa si primerno shranjujem za čas, ko sveže ne bo na voljo.
    (@fermentarnica pripravlja odlične delavnice kjer se lahko v nekaj urah naučiš osnov fermentiranja sadja in zelenjave – https://www.fermentarnica.com/ )
    – Skuhaj jabolčno čežano in jo shrani v kozarčke.
    – Naberi robide, maline, borovnice in jih shrani v zamrzovalnik.
    – Pripravi višnjev in marelični kompot in ga shrani v večje kozarčke.
    – Pripravi naravno fermentirana jabolka z orehi.
    – Pripravi petlitrski kozarec kimčija ki ga lahko skozi celo zimo po malem jemlješ iz hladilnika. Ali pa kislo zelje.
    – Pripravi paradižnikovo mezgo in podobne zelenjavne omake. Lahko jih zamrzneš ali pa shraniš v kozarčke.
  4. Dnevno uživam polnomastno mleko in mlečne izdelke, če je le mogoče surove ali fermentirane in od živali proste reje.

    – Kupi lokalno sveže surovo mleko. (Sveže nehomgenizirano in nežno pasterizirano mleko lahko najdete tudi med komercialnimi ponudniki v trgovini vendar je nekoliko dražje).
    – Iz mleka si enostavno pripraviš kislo mleko kefir ali jogurt (tako ogromno privarčuješ in s plastičnimi lončki ne onesnažuješ okolja).
    – Kupuj domačo polnomastno skuto (okus te bo presenetil-ni kisla), sire in surovo maslo.
  5. Vsak dan zaužijem eno encimsko bogato, lakto-fermentirano zelenjavo, sadje ali napitek.
    – Pripravi svojo kombučo ali vodnii kefir
    – Mlečni kefir
    – Kimci, kislo zelje ali drugo naravno fermentirano zelenjavo.
    – Jabolčni kis
  6. Redno uživam meso živali.
    – Jagnjetino, govedino, perutnino in divjačino.
    – Uživaj različne kose, od nosu do repa s kožo in maščobo.
    – Če uživaš puste kose mesa dodaj maščobo, ki omogoči absorpcijo vodotopnih vitaminov in mineralov.
    -V svojo prehrano redno vključuj meso organov (2x tedensko kot obrok, še bolje pa dnevno majhen košček, ki ga skriješ v obrok).
  7. Dnevno uživam pravo kostno juho.
    V smutije, rižote, juhe in omake dnevno vključuj pravo kostno juho. Če jo nimaš časa pripraviti sam ti je naš mesečni paketek vedno na voljo. NAKUP 
  8. Dnevno uživam jajca pašne reje.
    -Rumenjak in beljak v njunem naravnem razmerju.
  9. Vsaj 2x tedensko uživam mastne morske ribe s čimer zagotovim zadosten vnos Omg-3 maščob.
    – Uživaj manjše mastne, morske ribe kot so sardine, sardele, slanik, skuša,…
    – Občasno lososa (najbolje divjega)
    – Večje morske ribe uživaj le redko. Morski pes, mečarica in tun vsebujejo več živega srebra, medtem ko so vrednosti pri ribah iz nižjih krogov prehranjevalne verige manjše.
  10. Za pripravo hrane uporabljam le temperaturno obstojno maščobo.
    – Svinjska mast, goveji loj, ghee maslo ali kokosovo maslo.
  11. Uporabljam le kakovostna hladno stiskana olja in jih ne pogrevam.
    – Ekstra deviško oljčno olje, laneno, konopljino olje.
  12. Uporabljam le kakovostno nerafinirano sol.
  13. Za sladkanje uporabljam naravne vire sladkorja.
    – Med, javorjev sirup,
    – datlje, fige in drugo nežveplano suho sadje.
  14. Zaužijem največ eno kavo na dan.

To so smernica h katerim strmimo. Še posebej midva z Markom, kar pa ne pomeni, da sva z idejami popolnoma obsedena in v nobeni situaciji od njih ne odstopava. Seveda si privoščiva tudi večerjo v restavraciji, pico in se sem pa tja pocrkljava s kakšno tortico. Recimo, da nekje 8,5 od 10 obrokov slediva opisanim idejam.