Vplivi kostne juhe na naš videz

Vplivi kostne juhe na naš videz 1216 593 BonerboneBroth

Kostno juho že stoletja uživamo zaradi številnih zdravstvenih koristi. Zaradi naraščajočega trenda po uživanju kolagenskih dodatkov pa so nam vedno bolj znani tudi njeni pozitivni učinki na naš videz. Kolagen je kot najbolj zastopana beljakovina v našem telesu eden glavnih gradnikov vezivnega tkiva- kosti, kože, mišic, kit, vezi, hrustanca. Prisoten je v mnogih delih telesa, kjer ima pomembno vlogo, najdemo ga med drugim, tudi v krvnih žilah, roženicah in tudi v zobeh.

Številne študije nakazujejo na pozitivne učinke rednega uživanja kolagenskih dodatkov na zdravje kože, las in nohtov ter naš mladostni videz. Kostna juha pa ni le kolagenski dodatek. Je kompleksno živilo bogato s številnimi hranili, polno vitaminov in mineralov, ki v naravnih odmerkih spremljajo njeno najbolj zastopano beljakovino – KOLAGEN.

Spoznali bomo, kako lahko prava kostna juha kot 100% naravni vir kolagena upočasnjuje procese staranja in vam dali dodaten, tehten razlog za redno vključitev tega, skoraj pozabljenega živila v našo prehrano. Prehranjevalne navade imajo namreč dokazano največji vpliv na proizvodnjo telesu lastnega kolagena. Uživanje beljakovinsko in kolagensko bogatih živil učinkovito zavira proces izgubljanja kolagena in pripomore k zdravju in videzu kože, las in nohtov.

 • Kostna juha izboljšuje zdravje kože

Ena od ključnih sestavin kostne juhe je že omenjeni kolagen. Je ključna beljakovina, ki daje naši koži elastičnost in čvrstost. Naše telo lahko kolagen sicer tvori samostojno. Vendar, sposobnost proizvodnje kolagena z leti upada. Hkrati pa kolagen izgublja tudi na kakovosti. To se kaže kot prvi znaki staranja. Le ti so najbolj vidni na koži vendar pa so prisotni povsod v telesu. Posebej izrazito po nekje 25. letu. To vodi v nastanek prvih gubic. Z rednim uživanjem kolagensko bogatih živil kot je kostna juha telesu ves čas nudimo gradnike, ki jih potrebuje za tvorbo lastnega kolagena in s tem izrazito upočasnjujemo proces njegovega upada. Dokazano je, da kolagen izboljša navlaženost kože, zmanjša videz drobnih gub ter izboljša elastičnost kože.

 • Kostna juha odpira zdravje nohtov in las

Kostna juha je poleg kolagena bogata tudi z vitamini in minerali, kot sta magnezij in cink, ki prispevata k zdravju las in nohtov. Pomagata podpirati zdravo rast las in nohtov ter skupaj s kolagenom preprečujeta lomljenje.

 • Kostna juha zmanjšuje vnetja

Kronična vnetja nam lahko povzročajo vrsto težav s kožo, vključno z aknami. Kostna juha vsebuje antioksidante, kot je glutation. Glutation je med drugim znan kot glavni antioksidant človeškega telesa. Zadolžen je za preprečevanje in zmanjšanje vnetij, kar posledično izboljša zdravje kože. Dokazano je, da glutation ščiti kožo pred oksidativnim stresom in izboljšuje elastičnost kože.

 • Kostna juha krepi imunski sistem

Močan imunski sistem je bistvenega pomena za zdravo kožo. Kostna juha je bogat vir vitaminov in mineralov, ki podpirajo naš imunski sistem. Ti vitamini in minerali med drugim pomagajo zaščititi kožo pred škodljivimi bakterijami in virusi ter podpirajo rast in obnovo kožnih celic.

 • Kostna juha vlaži kožo

Kostna juha je odlično sredstvo hidracije, kar je bistvenega pomena za zdravo kožo. Le dobro hidrirana koža lahko ohranjanja svojo elastičnost in čvrstost.

 • Kostna juha podpira zdravje črevesja

Vedno več strokovnjakov si je enotnih glede teorije, da je koža naše na vzven obrnjeno črevesje. Kostna juha pa zaradi svoje aminokislinske sestave že skozi celotno zgodovino človeštva velja za enega najmočnejših zdravilcev črevesja na planetu. Ena najpomembnejših strategij za zdravo staranje in dolgo, kakovostno življenje je namreč ohranjanje zdravega imunskega sistema preko črevesja.

Da lahko opazimo posledice uživanja kolagena je pomembno vedeti, da bo specifičen učinek kolagena brez predhodno urejenih prehranjevalnih navad izredno omejen. Kolagen je namreč beljakovina, ki jo telo kot vse ostale razgradi na aminokisline in vgrajuje tja kjer jih najbolj potrebuje. Zato je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za zadosten vnos beljakovin iz prehrane. Le tako lahko dosežemo specifičen učinek kolagena. Ker BoneR ni kolagen v obliki prehranskega dopolnila vendar kakovosten vir beljakovin, nakopičen s kolagenom boste z rednim uživanjem učinkovito povečali vnos tako beljakovin kot tudi kolagena v svojo prehrano.

Skratka, kostna juha je preprost, naraven in učinkovit način za podporo zdravja in mladostnega videza. Ne glede na to, ali želite zmanjšati vnetje, izboljšati navlaženost kože ali okrepiti imunski sistem, je kostna juha hranilno bogato živilo, ki pomaga v tej smeri. Poleg tega njenega vnosa ni mogoče prekoračiti. (Razen v primeru, če trpite za histaminsko intoleranco).

Torej tu je še en tehten razlog zakaj se je kostna juha nekoč redno pojavljala na našem jedilniku. Zaradi tempa življenja in novih prehranjevalnih trendov je skoraj izginila iz naše kuhinje. Zaradi njenih pomembnih vplivov na naše zdravje sedaj razumemo, zakaj je trg kolagenskih dodatkov postal tako močan. Končno pa tudi vemo, da je to živilo, ki mora ponovno postati del naše uravnotežene prehrane, če jo resnično želimo imenovati uravnotežena!

viri:

 1. Journal of Traditional and Complementary Medicine (2015)
 2. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal (2017)
 3. Nutrition Journal (2015)
 4. https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/nutrition-the-anti-aging-factor/
 5. Wood JM, et al. (February 2009). Senile hair graying: H2O2-mediated oxidative stress affects human hair color by blunting methionine sulfoxide repair. FASEB J. 2009. 23 (7): 2065–2075. doi:10.1096/fj.08-125435. PMID 19237503.
 6. Harman D. Aging: a theory based on free radical and radiation chemistry. J Geront 1956. 11 (3): 298–300. doi:10.1093/geronj/11.3.298. PMID 13332224.
 7. http://www.spectracell.com/clinicians/products/telomere-testing/
 8. ProThera Klaire Labs. Probiotics to Promote Healthful Aging. Update, Spring 2014.