RECEPT ZA KIMČI

RECEPT ZA KIMČI 1080 1350 BonerboneBroth

ZA ZDRAVJE ČREVESJA V VELIKI MERI POSKRBIMO Z REDNIM UŽIVANJEM PROBIOTIČNE HRANE IN HRANIL, KI JIH VSEBUJE BoneR PRAVA KOSTNA JUHA!

Človek že tisočletja fermentira hrano, da bi izboljšal njen okus in podaljšal rok hitro pokvarljivih živil. Fermentirani izdelki pa so tudi polni probiotičnih bakterij, ki so zelo pomembne za naše zdravje.

Kimči je fermentirana zelenjava, ki jo Korejci tradicionalno jedo ob skoraj vsakem obroku. Vsebuje veliko zalogo vitamina C, karotena, malo kalorij in cel kup zdravju prijaznih bakterij, med njimi celo posebna Lactobacillus kimchii, ki ugodno vpliva na prebavo. Uvrščajo ga med pet najbolj zdravih jedi na svetu.

ZALOGA KIMČIJA ZA 2 MESECA

SESTAVINE:

  • 5kg kitajskega zelja
  • 800g korenja
  • 800g redkvic
  • 15 mladih čebulic
  • 370g nejodirane soli
  • 7l vode

    za pesto:

  • 5 sladkih jabolk
  • 2 čebuli
  • 5 koščkov ingverja v velikosti 3cm
  • 10 strokov česna

POSTOPEK

Kimči delaj v dobri družbi.

  • V velik škaf nareži kitajsko zelje na 2cm koščke.
  • Dodaj sol in ga prelij z vodo. Dobro premešaj in obteži s krožnikom, da bo celotno zelje pod slano tekočino. Tako pusti 1-2 uri.

Med tem pa:

  • V drugo veliko posodo združi:
    -korenje narezano na tanke lističe, jaz uporabim kar lupilec za krompir.
    -Na tanko narezane redkvice,
    -Na 1cm velike kolobarčke narezano mlado čebulo.
  • Pripravi pasto: V mikserju združi jabolko, česen, čebulo, in ingver.

Minila je dobra ura zato:

  • Zelju odlij vodo in prihrani 3l tekočine.
  • Združi zelje z ostalimi sestavinami in dobro premešaj.

VLAGANJE, FERMENTACIJA IN SHRANJEVANJE

  • Mešanico naložite v velike kozarce, dobro potlačite in zalijte s sokom, ki ostane ter po potrebi dolijte slano vodo, ki ste jo prihranil od namakanja zelja. Tekočina naj bo do centimetra pod robom. S pomočjo palčk in uteži poskrbite, da bo zelenjava v celoti potopljena.
  • Kozarce zaprite in pustite na sobni temperaturi, 2-3 dni. Vmes, 1x-2x na dan odprite in izpustite odvečni zrak, ki nastane ob fermentaciji. Ko se vam okus zdi zadovoljivo kisel, kozarce postavite v hladilnik kjer jih lahko hranite do 5 mesecev.

Navodila in posnetek kmalu objavim tudi na FB in IG profilu.

Imej lep dan!

Špela