PREHRANA SKOZI MOJO NOSEČNOST IN KOSTNA JUHA?

PREHRANA SKOZI MOJO NOSEČNOST IN KOSTNA JUHA? 1184 1776 BonerboneBroth

NAJPREJ NEKAJ SPLOŠNIH INFORMACIJ, DA SE BOMO LAŽJE RAZUMELI

V obdobju nosečnosti je primerna prehrana dolgoročna naložba tako za naše zdravje kot tudi za zdravje razvijajočega otroka. Vpliva na kakovost regeneracije po porodu, njen vpliv pa sega tudi v odraslo dobo otroka, saj zmanjšuje tveganja za razvoj številnih bolezni.

V obdobju nosečnosti in zgodnjega materinstva so potrebe po določenih hranilih precej spremenjene.

Na splošno nam priporočajo pestro, uravnoteženo prehrano ter redne, enakomerno porazdeljene obroke. Osnovni vodili sta izbira raznolikih, svežih sezonskih, lokalnih, hranilno bogatih živil in ustrezna hidracija. Med nosečnostjo in dojenjem je potrebno nameniti pozornosti vnosu nekaterih vitaminov in mineralov saj so potrebe močno povišane. To v praksi pomeni, da ni dovolj, če uživamo le količinsko in energijsko ustrezno, ampak moramo poskrbeti za hranilno bogato hrano. Tudi potrebe po beljakovinah so med nosečnostjo in dojenjem za razliko od maščob in ogljikovih hidratov močno povečane.  Za zdravo in kakovostno obdobje nosečnosti, pravilen razvoj otroka in kakovostno regeneracijo po porodu je zato ustrezen vnos vseh potrebnih aminokislin, ki jih vnesemo le s pestrim naborom različnih virov beljakovin, izredno pomemben.

Najbolj osnovno in po mojem mnenju zelo pomanjkljivo priporočilo je, da polovico beljakovin zaužijemo iz živil živalskega izvora, drugo polovico pa iz živil rastlinskega izvora.

Pri upoštevanju splošnih smernic glede uživanja beljakovin nas moderni prehranjevalni trendi omejujejo na uživanje pustih kosov mesa. S tem pa smo žal omejene le na uživanje omejenih hranil.

Iz naše prehrane so tako izginila izredno pomembna živila. Živila s koreninami in tradicijo po vsem svetu, ki znano in dokazano prinašajo številne koristi. Pozabile smo na uživanje prave tradicionalne, beljakovinsko bogate hrane. Z njo smo nekoč same, brez dopolnil in dodatkov, znale poskrbeti za ustrezen vnos pomembnih in danes pogrešanih hranil-aminokislin. Predvsem kolagenotvornih, ki jih kar naenkrat potrebujemo mnogo mnogo več.

Ena takih aminokislin, ki jo med nosečnostjo resnično potrebujemo in moramo za njen vnos poskrbeti s prehrano je glicin.

Glicin je v obdobju nosečnosti esencalna aminokislina saj so potrebe po njej tako povišane, da ga telo samo ne zmore proizvesti v zadostnih količinah.

Tradicionalno pot po kateri smo nekoč zapolnjevali potrebe telesa po kolageno-tvornih aminokislinah je bilo uživanje želatinasto in kolagensko bogate hrane. Ta hranila smo nekoč vnesle z rednim uživanjem kurjih in prašičjih parklov, kože, hrustančkov, žolce  predvsem pa s pravimi, izredno hranljivimi in okusnimi kostnimi juhami.

Kostna juha je bila nekoč nepogrešljiva stalnica naše prehrane. Bila je prvo živilo, ki ga je zaužila ženska po porodu. 1. živilo, ki so ga ponudili bolnim in oslabelim ljudem. 1. živilo s katerim so zdravili otroške prehlade in bolezni. 1. živilo, ki smo ga ženske ponudile moškim po napornem delu. Prvo živilo s katerim smo poskrbele za rehidracijo po bruhanju ali driski. In še bi lahko naštevala.
Kar naenkrat pa je to živilo izginilo iz naše domače kuhinje. To je pripeljalo do kolagensko revne prehrane, ki pušča številne posledice v obliki težav današnjega časa (razdražljivo črevo, težave s kostmi in sklepi, alergije, intolerance, številne avtoimune bolezni, nepravilen razvoj otroka…). Zamenjala so jih instant in hranilno osiromašena živila ter koncentrati in hidrolati posameznih dodatkov.

Napogosteje zastopana beljakovina kostne juhe je glicin. Je glavna komponenta kolagenotvornih beljakovin, najbolj zastopana aminokislina kolagena.

Prav med nosečnostjo je potreba našega organizma po glicinu tako povečana, da ga telo samo ne zmore proizvesti v zadostnih količinah. Potrebe so najbolj povečane na koncu nosečnosti, zato je takrat zadosten vnos potrebno priskrbeti s prehrano.

Glicin v kombinaciji s C vitaminom v obdobju nosečnosti prispeva k:

-sintezi kolagena
-metilaciji (proces izražanja genov ploda.)
-razvoju kardiovaskularnega sistema
-zaščiti pred oksidativnim stresom (glicin ščiti pred oksidativnim stresom, ki je eden ključnih indikatorjev preeklampsije)
-razvoju organov in vezivnega tkiva ploda (v zadnjem trimesečju)
-rasti maternice in prsi
-presnovi folatov (eno najpomembnejših hranil v obdobju nosečnosti)
-celjenju tkiv po porodu (vrnitev maternice v prvotno obliko, celjenje raztrganin in prerezov)
-spodbujanju imunske tolerance za nosečo mater in plod.

Poleg tega, je kostna juha kot kompleksno živilo zaradi ustrezne sestave primerna tudi za nosečnice z gestacijskim diabetesom.
-Blagodejno vpliva na prebavni sistem.
-Nekaterim nosečnicam pomaga blažiti slabost.
-Po bruhanju pa predstavlja odličen vir za ponovno vzpostavitev elektrolitskega ravnovesja.

Kolagenskih dopolnil ob ustrezni prehrani resnično ne potrebujemo
Večino kolagenskih dodatkov na trgu najdemo v hidrolizirani obliki, ki poleg kolagena vsebuje še snovi kot je hialuronska kislina, MSM, hondroitin, vitamin D3, C, idr, zato se je za uživanju le teh pred jemanjem pametno posvetovati z izbranim ginekologom.

BoneR pa je kolagensko bogato živilo (in ne prehransko dopolnilo) kjer se kolagen nahaja v svoji najbolj naravni in telesu lahko dostopni obliki. Poleg danes pogrešanih aminokislin ga spremljajo številni naravno prisotni vitamini, minerali in elementi v sledeh kot so cink, železo, vitamine, maščobne kisline, selen, kalcij, kalij, magnezij, fosfor, natrij, mangan in baker.

V primeru, da kolagensko bogata živila kot so koža, kremplji, parklji ali pa dolgotrajna priprava prave kostne juhe ne ustrezajo vašemu načinu življenja, je vključitev BoneRja v vašo prehrano odlična rešitev.

S svojim nevtralnim okusom in značilno želatinasto strukturo je vsestransko uporaben in enostaven za pripravo ali obogatitev slanih, sladkih jedi in sladic.

Ker pa niti dve nosečki nista enaki je v prvi vrsti še vedno najpomembneje, da si ustrezno uredite prehrano glede na vaše specifične potrebe.

ZDAJ KO RAZUMEMO ZA KAJ GRE PA LAHKO Z VAMI DELIM SVOJ PRISTOP V ČASU MOJE 1. NOSEČNOSTI.

Naj že takoj povem, da se je izkazal za čudovitega sej je bilo to obdobje zame nekaj resnično lepega. Dodatna potrditev da delam prav pa je čudovita porodna izkušnja in najina zdrava deklica April.

Ko sem izvedela, da sem noseča sem se hitro začela zavedati, da ne nosim le odgovornosti za svoje zdravje ampak tudi 100% odgovornost za zdravje bitja, ki se razvija v meni.

Smernice, ki sem jim v tem času sledila brez težav, z veliko motivacijo!

1.Redna telesna dejavnost

To zame pomeni: Vsaj 1h aktivne hoje na dan, 2x tedenska prilagojena vadba za moč in 2x tedenska prilagojena joga/ raztezanje. Intenzivnost in vaje seveda prilagajam svojemu počutju.

2. Vnos vseh potrebnih hranil

a) 1 porcija fermentiranega živila/dan za vnos pestrega nabora probiotičnih bakterij (surovi kefir, kislo zelje, kimči..)

b) Vsaj 1x tedensko uživanje jetr za vnos folata, vitamina A, holina ter številnih drugih vitaminov in mineralov.

c) Vsaj 4x tedensko uživam jajca proste reje s tekočim rumenjakom kot vir holina in drugih hranil.

d) Vsaj 2x tedensko uživam manjše, mastne morske ribe za vnos Omega-3 maščobnih kislin. Dodatno pa uživam tudi olje jeter polenovke za dodaten vir in vir vitamina D.
(ROSITA olje občasno dodajam tudi moji deklici April od 6. meseca dalje kot vir vitamina D… Samo pozimi)

e) Z rednim uživanjem mlečnih izdelkov, jajc, različnih kosov mesa in stročnic skrbim za reden, raznolik in zadosten vnos beljakovin v naravnih razmerjih s pripadajočimi maščobami in drugimi hranili. (torej polnomastne mlečne izdelke, meso s kožo in hrustančki, beljak in rumenjak v svojen naravnem razmerju,…)

f) Vsak dan zaužijem vsaj 1 žlico kostne juhe za zadosten vnos aminokislino glicin, ki je v obdobju nosečnosti esencialna za naše zdravje in razvoj dojenčka.

g) 2 kosa sadje in 2 porciji zelenjave/dan s čimer poskrbim za zadosten vnos vlaknin in nekaterih vitaminov.

h) Redno uživam mlečne izdelke za vnos kalcija.

3. Pozorna sem na to kaj nanašam na svoje telo

Najpreprostejše vodilo je pri meni to, da na kožo ne nanašam ničesar kar ni primerno za uživanje. Za nego telesa uporabljam mazila na osnovi govejega loja, ki si jih izdelam sama, ko pa zmanjka časa jih naročim pri @fehu_prvinksa_kozmetika. Uporabljam pa tudi kokosovo in olivno olje.
Zobe si umivam izmenično enkrat z fluoridno zobno pasto in enkrat s kokosovim oljem.

Tovrstne aktivnosti in način prehranjevanja pokriva moje potrebe in ustreza mojemu stanju v tem obdobju.

Pomembno je, da jih vsak prilagaja sebi in, da se pri tem zaveda odgovornosti za bitje, ki ga nosi pod srcem.

Držim pa se tudi načela, da v tem obdobju ne uvajam in testiram ničesar novega. Zato je tako pomembno postaviti dobre temelje že pred zanositvijo.

 

No, pa ste morda izvedeli nekaj novega.

Želim vam lep dan!
Špela