Pregled hranil v BoneR kostni juhi

Pregled hranil v BoneR kostni juhi 1920 1080 BonerboneBroth

Gre za pravo kostno juho pripravljeno po tradicionalnem postopku naših prednikov. To živilo je v preteklosti predstavljalo pomemben del naše prehrane, ki pa je predvsem zaradi neobvladljivega tempa življenja skoraj popolnoma izginilo iz naše kuhinje.

S podrobnim raziskovanjem in laboratorijsko analizo izdelka sem prišli do zaključka, da je to živilo ob pravilni izbiri sestavin in skrbni pridelavi, ki se jo poslužujem izredno kakovostno. V njem vidim velik potencial in mesto med visoko kakovostnimi izdelki na trgu, ki so lahko nedvomno koristni za naše zdravje.Kot lahko vidimo na zgornji sliki gre za izredno hranljivo, beljakovinsko bogato živilo.

Kljub temu, da živilo ni povsem popoln vir beljakovin (manjka aminokislina tryptofan, nekaj aminokislin pa ima nizke vrednosti) je ob ustrezni vključitvi v prehrano izredno kakovostna izbira in dober korak k ustreznemu vnosu beljakovin v našo prehrano.

Zaradi želatine, kolagena, njima podrejenih aminokislin ter številnih mineralov v sledeh lahko nedvomno trdim, da redna vključitev kostne juhe v našo prehrano prinaša številne koristi.

Posebej bi izpostavila glavne 4 prednosti, ki jih prinaša redno uživanje BoneRja:

 

 • V želatinasti kostni juhi prevladujejo 3 tipi kolagena. Kolagen se tu nahaja v naravni obliki, ki je telesu izredno domača in najlažje dostopna. Ravno zato jo lahko izredno učinkovito vgrajuje in tako poskrbi za zdravje naših las kože in nohtov.
  -Tip I: je najbolj zastopan tip kolagena v kostni juhi in prav tako tudi v našem telesu. Sprosti se ob počasnem kuhanju kosti in kit.
  -Tip II: Najdemo v hrustančnem tkivu iz katerega se razpusti v juho.
  -Tip III: Najdemo v kostnem mozgu.

 

 • Glicin in glutamin dokazano in znano pripomoreta k črevesnemu zdravju. Predvsem glutamin prispeva k učinkovitemu celjenju črevesne sluznice, kar posledično privede do boljše absorpcije hranil, nas brani pred okužbami, patogeni in tako okrepi naš imunski sistem. Glicin pa sodeluje pri tvorbi telesu lastnih antioksidantov in tako dodatno prispeva h krepitvi imunskega sistema.

 

 • Glukozamin, Hondroitin in hrustančni kolagen tipa II so zadolženi za sklepno in skeletno zdravje, odpravljanje bolečin in celjenje.

 

 • Tu pa je še glicin. Pogojno esencialno aminokislino v obdobju nosečnosti.
  Glicin v kombinaciji s C vitaminom v obdobju nosečnosti prispeva k:
  – sintezi kolagena
  – metilaciji (proces izražanja genov ploda.)
  – razvoju kardiovaskularnega sistema
  – preeklampsiji (glicin je potreben za produkcijo elastina, ki omogoča širjenje in ožanje žil)
  – zaščiti pred oksidativnim stresom (glicin ščiti pred oksidativnim stresom, ki je eden ključnih indikatorjev preeklampsije)
  – razvoju organov in vezivnega tkiva ploda (v zadnjem trimesečju)
  -rasti maternice in prsi
  -presnovi folatov (eno najpomembnejših hranil v obdobju nosečnosti)
  -celjenju tkiv po porodu (vrnitev maternice v prvotno obliko, celjenje raztrganin in prerezov)
  -spodbujanju imunske tolerance za nosečo mater in plod.
  – Zaradi ustrezne sestave in nakopičenosti z glicinom je kostna juha primerna za nosečnice z gestacijskim diabetesom in blagodejno vpliva na prebavni sistem. Nekaterim nosečnicam pomaga blažiti slabost. Po bruhanju pa predstavlja odličen vir za ponovno vzpostavitev elektrolitskega ravnovesja.

Kostna juha je bila nekoč nepogrešljiva stalnica naše prehrane. Bila je prvo živilo, ki ga je zaužila ženska po porodu. 1. živilo, ki so ga ponudili bolnim in oslabelim ljudem. 1. živilo s katerim so zdravili otroške prehlade in bolezni. Prvo živilo s katerim so poskrbeli za rehidracijo po bruhanju ali driski. In še bi lahko naštevala.

Kar naenkrat pa je to živilo izginilo iz naše domače kuhinje. To je pripeljalo do kolagensko revne prehrane, kar je med drugim lahko dodalo svoj delež k vse pogostejšim težavam današnjega časa (razdražljivo črevo, težave s kostmi in sklepi, alergije, intolerance, številne avtoimune bolezni, nepravilen razvoj otroka…).

Izdelka vam ne želim predstaviti le kot starodavno kostno juho, ki so jo nekoč poznali ampak ga dvigujem na nov nivo, skladen z današnjim tempom življenja in vsakodnevnimi prehranjevalnim navadam.

Poleg koristi, ki jih prinaša redno uživanje podarjam njegovo vsestranskost pri uporabi.
Preizkusi recept za kolagenke ali pa level-up guacamole😉. Še več receptov pa najdete na našem IG profilu.