NAŠA KONKRETNA POT DO ZDRAVEGA ČREVESJA

NAŠA KONKRETNA POT DO ZDRAVEGA ČREVESJA 1707 2560 BonerboneBroth

Da z našim črevesjem nekaj ni v redu najpogosteje zaznamo z bolečino. Nepravilno delovanje črevesja pa se lahko kaže že mnogo, mnogo prej. Preko drugih simptomov, ki jih pogosto na znamo prepoznati in povezati s črevesnimi tegobami. To so na primer: nenadna sprememba teže, autoimune bolezni, glavoboli, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, napadi lakote, spremembe na koži, akne, hormonsko neravnovesje, slaba koncentracija, intoleranca na določena živila in podobno.

Ljudje kljub tako imenovanemu »napredku« ustvarjamo vedno bolj toksično okolje. Tako za planet, rastline in živali kot tudi za naše zdravje. Ustvarjamo okolje nasičeno s situacijami, ki imajo ogromen vpliv na zdravje našega črevesja:

 • neprimerna raven stresa
 • kemikalije v hrani, kozmetiki, oblačilih in čistilih
 • onesnaževanje ozračja
 • pretirano sedeč življenjski stil in pomanjkanje gibanja
 • antibiotiki in druga zdravila
 • neuravnotežena visoko procesirana prehrana polna rafiniranih sladkorjev.

Vseh navedenih dejavnikov seveda ne moremo spreminjati na številne pa imamo velik vpliv. S sledenjem naslednjim smernicam delujemo celostno. Preventivno kot tudi kurativno. Nasveti pa niso nikakršno nadomestilo priporočilu vašega zdravnika. Zdravje je izključno vaša odgovornost.

 • V resnici najpomembnejši a hkrati za mnoge najtežji korak je, da iz prehrane izločite visoko procesirana živila. Pa ne le zaradi črevesnega zdravja. Predvsem zaradi celostnega zdravja, ljubezni do sebe, narava in živali.V to skupino sodijo vsi pekovski izdelki, ki jih niste pripravili sami s skrbno izbiro moke ter pravilnim dolgim in počasnim vzhajanjem s katerim dosežemo, da je žito primerna hrana za človeško vrsto. Sem sodijo še vsa živila, ki vsebujejo umetna sladila, rafinirana olja, beli, rafiniran sladkor, nitritne konzervanse, posneto mleko in mleko v prahu ter pesticide.

  Kaj pa mi potem še ostane? Ja žalostno je, da nabor živil v današnjem svetu postaja vedno bolj in bolj skop. Vendar še vedno obstaja. Ta živila dejansko lahko imenujemo hrana in imajo sama po sebi veliko pozitivnih učinkov za naše zdravje. Prav z vsakim od teh živil v naše telo vnesemo hranila, vitamine in minerale, ki v nas sprožajo mehanizme in omogočajo zdravljenje.K bistvu: To je vsa alkalna, živa, presna, sezonska in lokalna hrana. Hrana, ki med drugi vsebuje pomembne snovi za naše črevesje: betain HCL, žolčne soli in encime, grenčice, B12, železo, kalcij, magnezij in cink ter glicin in druge beljakovine.

 • S tovrstno prehrano bomo mimo grede vnesli dovolj vlaknin (prebiotikov), ki predstavljajo hrano našim črevesnim, probiotičnim bakterijam.
  Z rednim uživanjem fermentiranih živil pa moramo poskrbeti, da pridno obnavljamo ta čaroben, skrivnostni, mikrobni črevesni svet. Vsaj 4x tedensko se zato na našem jedilniku znajde kakšno od naštetih probiotičnih živil: nepasterizirano kislo mleko, kefir, surova skuta, kislo zelje (surovo), kimči, fermentirana zelenjava, kombuča, vodni kefir in drugi fermentirani napitki, jabolčni kis.

 • Ne le črevesju ampak tudi celotnemu organizmu moramo ves čas nuditi material za obnovo in nadomeščanje odmrlih celic. Za črevesno obnovo so to predvsem živila bogata z vitamini A, C, D, E in cinkom. Najpomembnejši pa je zadosten vnos beljakovinsko bogate hrane s pestro aminokislinsko sestavo. Ne izbiramo le pustih kosov mesa, jajc in skute. V prehrano redno vključujemo tudi kolagensko bogata živila, ki v tem skoraj ponorelem svetu žal spadajo med odpadke. To so kožice, hrustanci, kite in druga tkiva, ki jih pogosto najdemo v obliki domačih tlačenk, žolce, hladetine in pravih kostnih juh kot je BoneR (tukaj si preberite kako konkretno kostna juha vpliva na črevesno zdravje). 

Naš konkreten in najbolj učinkovit, za zdravje črevesja ciljno naravnan način je uživanje kostne juhe. Pa ne kakorkoli ampak zjutraj na tešče z dodatkom zeliščnih in začimbnih mešanic (Priprava je enako zahtevna pripravi skodelice čaja).

 • Vsaj 1x tedensko v svojo prehrano vključimo tudi pravi ultimativni multivitamin narave, ki se skriva v živalskih organih (jetrca, ledvica, srce,…). Ne boste verjeli, ne obstajajo le jetra na čebuli. Lahko si pripravite nešteto vrst paštet, in omak s pridihi od Azije do Mehike. Zagotovo boste našli način ki vam ustreza.

Z vključitvijo kolagensko bogatih živil in mesa organov pa ne naredite le velike usluge svojemu telesu. Izrazite spoštljiv odnos do živali in hrane, saj se približate filozofijo prehranjevanja od nosu do repa. S tem ena žival nahrani mnogo več ljudi odpadke v mesni industriji pa zmanjšamo na minimalno raven. Posledica tega je mnogo, mnogo manj zaklanih živali.

Za zdravo črevesje pa uvajamo tudi spremembo nekaterih navad:

 • 15h črevesni oddih med obroki. Preprosteje kot se sliši- zadnji obrok ob 18h in prvi ob 9h.
 • Redna telesna aktivnost-vsaj 40min gibanja dnevno.
 • 8h spanja.
 • Popolna odstranitev vseh kozmetičnih sredstev in čistil, ki niso tako naravna, da bi jih lahko dali v usta (ideja za nego telesa: fehu.si).
 • Vsaj 2l tekočine dnevno (lahko tudi v obliki juh).

Primer jedilnika:
7:00 Kostna juha z zelišči in začimbami.
9:00 Skodelica kislega mleka z ne segretim medom in pest gozdnih sadežev.
13:00 Bogat, mešan solatni krožnik.
Z zeleno solato, fižolom, avokadom, govedino iz juhe, kuhanim jajcem, kumaro, paradižnikom, nerafiniranim hladnostiskanim oljčnim oljem in domačim jabolčnim kisom.
18:00 Hranljiva juha (najbolje na osnovi kostne juhe).
Z zakuhano zelenjavo (bučke, korenje, koleraba), jajcem, filejem skuše, gobami in ajdovo kašo/ješprenom/piro/rjavim rižem/proseno kašo/čičeriko/fižolom.