Kostna juha in črevesno zdravje

Kostna juha in črevesno zdravje 2560 2560 BonerboneBroth

Črevesje je del prebavne cevi, ki je pri odraslem človeku dolgo okoli 8 metrov, njegova površina pa je zaradi črevesnih resic zelo velika – okoli 40 m². Je naš izredno pomemben organ, ki pa ga prepogosto zanemarjamo. V njem se nahaja kar 70% našega celotnega imunskega sistema. Že stari modreci pa so trdili, da se vse bolezni začno v črevesju. V zvezi s črevesjem je tu še ogromno neznank in vprašanj.

Nekaj stvari pa nam je že povsem jasnih. Črevesje močno vpliva na:

 • naš imunski sistem,
 • mentalno počutje,
 • zdravje kože,
 • uspešnost odvajanja toksinov iz telesa,
 • hormonsko ravnovesje,
 • metabolizem.

Prve znake nedelujočega črevesja lahko hitro in pravočasno zaznamo z opazovanjem našega blata. Več o tem si lahko preberete v članku priznane prehranske svetovalke Simone Fabjan. Nepravilno delovanje črevesja pa se lahko kaže tudi kot napihnjenost, nenadna sprememba teže, autoimune bolezni, glavoboli, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, napadi lakote, slaba koncentracija, intoleranca na določena živila in tako dalje.

Napredek naše vrste žal za seboj pušča tudi negativne posledice. Ustvarja vedno bolj toksično okolje tako za planet, rastline in živali kot tudi za naše zdravje. Ustvarjamo okolje nasičeno s situacijami, ki imajo ogromen vpliv na zdravje našega črevesja:

 • stres
 • kemikalije v hrani, kozmetiki, oblačilih in čistilih
 • onesnaževanje ozračja
 • pretirano sedeč življenjski stil in pomanjkanje gibanja
 • antibiotiki in druga zdravila
 • neuravnotežena visoko procesirana prehrana polna refiniranih sladkorjev.

Vseh navedenih dejavnikov seveda ne moremo spreminjati na številne pa imamo velik vpliv. S tem delujemo že preventivno, močno vplivamo in preprečujemo razvoj številnih kroničnih bolezni, autoimunih obolenj, intoleranc, alergij, hormonskih neravnovesij, psihičnih težav, hranilne podhranjenosti in še bi lahko naštevala.

Naturopatska nutricionistka Nastja Starčič potek in vpliv na zdravje črevesja opisuje skozi 5 faz:

 • Odstranjevanje
  živil, zdravil in prehranskih dodatkov, stresa, okužb in patogenih, ki so lahko razlog za vaše težave.
 • Nadomestitev
  snovi in elementov, ki so pomembni za zdravo črevo (betain HCL, žolčne soli in encime, dodajanje grenčic, B12, železo, kalcij, magnezij in cink).
 • Ponovna naselitev
  mikroorganizmov, ki predstavljajo velik, pomemben in zelo skrivnosten del naše prebave. To so probiotiki, ki jih vnesemo z uživanjem probiotične hrane in prebiotikov (hrane za dobre bakterije).
 • Obnova
  s katero poskrbimo za učinkovito celjenje črevesnih poškodb, pozdravimo vnetja in ustvarimo okolje v katerem bodo uživale dobre bakterije. To vključuje uživanje hrane bogate z vitamini A, C, D in E, cinkom in uživanjem beljakovinsko bogate hrane z ustrezno aminokislinsko sestavo, ki jo predstavljajo kolagensko bogata živila kot je prava kostna juha.
 • Vzpostavitev ravnovesja
  z uvajanjem sprememb v svoj življenjski stil. To zajema nadzor stresa, spanja, gibanja in osebne odnose.

Konkretni vplivi kostne juhe na obnovo črevesja

Kostna juha je več tisočletij staro živilo, ki so ga poznale prav vse kulture tega sveta. Predstavljala je pomemben del njihove vsakodnevne prehrane. Po vrhu vsega pa so verjeli še v njene čudodelne lastnosti.

Danes ne gre več za vero in čudeže!

Številne pozitivne učinke in prehrambne trditve podpirajo raziskave in podrobne analize posameznih hranil, ki jih vsebuje pravilno pripravljena kostna juha. V nadaljevanju se bomo dotaknili nekaj bogato zastopanih hranil v kostni juhi, ki vplivajo na zdravje črevesja.

Želatina (proteinski proizvod delne hidrolize kolagena, pridobljenega iz kože, kosti, hrustanca, veziv in podobno), kot najbolj zastopan element kostne juhe pomaga pri prebavi. Kolagen iz želatine povečuje absorpcijo in prebavljivost maščob ter beljakovin. Podpira prebavo in zagotavlja pomemben vir beljakovin. Izkazala se je kot učinkovito sredstvo v boju proti driski, bruhanju, zaprtosti in refluksu pri dojenčkih. Uživanje sadja, jajc, smetane in pustih beljakovin v kombinaciji z želatino pripomore k njihovi lažji prebavi in boljši absorbciji. Uporabljaja se pri pripravi domačih mlečnih formul za hranjenje dojenčkov saj pomaga pri prebavi mleka.

Glukozamin in hondroitin zagotavljata pomembne elemente za celjenje in obnovo črevesne sluznice. Zdrava črevesna sluznica pa je ključna za dobro prebavo in optimalno absorpcijo hranil. Zdrava sluznica črevesju omogoča drsenje hrane, hrani dobre bakterije, nas brani pred škodljivimi in igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Kar 70% našega imunskega sistema se namreč nahaja v črevesju!
GAPS (Gut and Psychology Syndrom) dieta Dr. Natasha Campbell-McBride namenjena zdravljenju ulceralnega kolitisa in drugih kroničnih črevesnih vnetij prav tako poudarja pomen rednega uživanja kostne juhe. Predstavlja pomemben del dietnega programa njenega zdravljenja.

Glutamin je ključen pri zdravju črevesja. Predstavlja hranilo celicam ki zagotavljajo absorbcijo in prehod hranil iz prebavnega v krvni sistem. Prav tako glutamin onemogoča nastajanje neprimerno prepustnega črevesja (leahy gut), ki je glavni razlog za pojav alergij, astme, vedenjskih motenj in psihičnih težav. Glutamin preprečuje prekomerno izgubo elektrolitov in vode iz črevesja v primeru driske in drugih prebavnih motenj. Pri uporabi stome pa se je zadosten vnos glutamina izkazal kot učinkovito sredstvo za preprečevanje vnetij in okužb. Poleg vsega pa je glutamin pomembno hranilo trebušne slinovke, ki proizvaja encime za prebavo in učinkovit metabolizem.

Glicin pomaga pri prebavi s povečanjem izločanja želodčne kisline. Prav tako je ključna aminokislina, ki jo je potrebno vključiti v prehrano podhranjenih otrok. Mnogi med njimi namreč trpijo za črevesnimi težavami in zadostne količine glicina niso sposobni ustvariti iz drugih hranil.

Hrustančne celice oziroma kolagan tipa II. Podrobno ga je raziskoval »oče hrustančne terapije« Dr. John F. Prudden. Z govejim hrustancem je uspešno zdravil ulceralni kolitis in Kronovo bolezen. Ugotovil je, da je hrustanec nakopičen z številnimi bioaktivnimi substancami. Le te pa so bogato zastopane v kakovostnih kostnih juhah v katerih se goveje hrustančno tkivo kuha vsaj 20h. Prudden je svojim pacientom predpisal redno uživanje 9g hrustančnega kolagena dnevno kar lahko dosežemo z uživanjem treh skodelic prave kostne juhe na dan.

Kostna juha torej vsebuje kar nekaj komponent, ki prinašajo neverjetno moč naši prebavi. Skrbijo za črevesno zdravje, posledično boljšo absorpcijo hranil in posredno ustvarja naš imunski sistem nezlomljiv!