#7 smuti recept: MOOD BOOSTER

#7 smuti recept: MOOD BOOSTER 1920 2105 BonerboneBroth

Kofein ni slaba stvar. Dokler ga uporabljaš premišljeno, zmerno in v skladu z razumevanjem svojega telesa, je lahko celo zelo učinkovito orodje za izboljšanje tvoje telesne in miselne zmogljivosti.

Sestavine:

  • 1 žlica BoneRja (1/4 kozarčka)
  • 1dl mleka
  • 1 žlička instant kave (za brezkofeinsko različico lahko uporabite cikorijo ali druge kavne nadomestke)

Ines in Nastja v svojem programu @parbati.si opozarjata, da kofein lahko vpliva na naše spanje, razpoloženje in delovanje črevesja. V telesu namreč dvigne kortizol (stresni hormon) in blokira določene druge hormone, ki so pomembni za menstrualni cikel (npr. progesteron).
Če se soočaš s težavami kot so PMS, nespečnost, anksioznost, napihnjenost priporočata, da je morda vredno pogledati, koliko kave na dan spiješ in se kofeinu odpovedati predvsem na tešče in v poznih popoldanskih urah.

Kolagensko obogatena kava, ki ji dodamo še kakovostno polnomastno mleko, pa je z ozirom na naše črevesno zdravje in hormonsko ravnovesje po našem mnenju nedvomno boljša izbira.

Vplivi kofeina se zelo razlikujejo od posameznika do posameznika – odvisni so od odmerka, telesne mase človeka, pogostosti uživanja, metabolizma, telesne aktivnosti in občutljivosti na kofein. Absorpcija kofeina je zelo učinkovita; večina se ga absorbira v manj kot eni uri po zaužitju. Polovica kofeina se iz telesa izloči v povprečju med 5 in 7 urami, po 8-10 urah pa se ga izloči že približno 75 %.