#6 smuti recept: ANTI-AGER, DA ZASIJEŠ

#6 smuti recept: ANTI-AGER, DA ZASIJEŠ 1920 1939 BonerboneBroth

Izbrana kombinacija živil v tem smutiju združuje visoko kakovosten naravni kolagen z vitamini in minerali, ki jim pripisujemo tako imenovane anti-age učinke na naše telo.

Začeti moramo spoštovati naravo, njeno čarobnost in kompleksnost ter ceniti harmonične učinke skupkov vseh hranil, ki se nahajajo le v izvorni obliki živil. V prid optimalnega delovanja našega telesa.

Harmonija hranil v tem smutiju bo nedvomno podprla zdravje kože, las, nohtov in naš metabolizem ter nas napolnila z življenjsko močjo v pravem pomenu besede!

Sestavine:

  • 1 žlica BoneRja (1/4 kozarčka)
  • ½ banane
  • 1 korenček
  • 1 pomaranča
  • ½ kozarčka manga

Več o vplivih kostne juhe kot naravnega vira kolagena za zdravje kože, las in nohtov si lahko preberete v novem blogu: VPLIVI KOSTNE JUHE NA NAŠ VIDEZ

Tukaj pa na kratko nekaj o ostalih sestavinah smutija. Najprej o korenju, kot slavnem viru vitamina A.

Korenje vsebuje vitamin A, ki igra pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema ter zdravju kože in sluznic.
Najbogatejše vire vitamina A (retinol) pa v resnici najdemo v živalski hrani, medtem ko se v rastlinski hrani skriva v obliki beta-karotena. Ko uživamo korenje, ki je sicer znano kot dober vir vitamina A, v resnici zaužijemo karotenoide, ki jih mora telo pretvoriti v retinol. To je za naše telo precej zapleten postopek, zato se absorpcija vitamina A kot posledica tega zgodi v precej manjši količini kot bi si želeli.
Razpoložljivo obliko A vitamina tako lažje pridobimo z uživanjem jeter, polnomastnih mlečnih izdelkov in jajčnih rumenjakov. Le-ti vsebujejo tudi vsa sinergijska hranila, ki so potrebna za njegovo obsorpcijo.
Tradicionalne kulture so namakale, kalile in fermentirale žita, semena in stročnice zato, da bi povečale biološko razpoložljivost hranil in olajšale njihovo prebavljivost.

82% manga predstavlja voda. Je vir vitaminom C, folne kisline, vsebuje pa tudi vitamin A, piridoksin (vitamin B6), med minerali najbolj izstopata kalij in mangan. Značilno rumeno-oranžno barvo pa mu daje beta-karoten.
Med vsebnostjo vitaminov še posebej izstopata vitamin C in folat. Folat prispeva k razvoju materinega tkiva med nosečnostjo, k nastajanju krvi in normalnemu psihološkemu delovanju. Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema ter tvorbi kolagena, prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.