#5 smuti recept: POLIFENOLNI CHIA

#5 smuti recept: POLIFENOLNI CHIA 1920 1395 BonerboneBroth

Navdih za tole pravo malo poslastico v kozarčku sem dobila pri @svojasrečka.

Zakaj je pristal v mojem strogem smuti izboru?

Zaradi visokega deleža spojin povezanih z ugodnimi izidi s področja zdravja srca in ožilja, možganov ter presnove.

Sestavine:

  • 1 žlica BoneRja (1/4 kozarčka)
  • Maline 50g (zamrznjenih)
  • 5 žlic chia semen
  • 20 žlic mleka (chia:mleko=1:4)
  • 1 žlička presnega kakava
  • 3x datelj

@drfeelgood v enem od svojih člankov navaja, da je kakav oz. kakavovo seme eden izmed najboljših virov polifenolov nasploh – vsebuje predvsem katehine, antocianidine in proantocianidine – in je daleč najboljši vir teobromina. Višji vnos vseh naštetih spojin je povezan z ugodnimi izidi na področju zdravja srca in ožilja, možganov ter presnove. Nekatere novejše raziskave so pokazale tudi ugoden učinek uživanja nealkaliziranega kakava na izboljšanje kazalcev oskrbe možganov s kisikom (oksigenacije možganov) in izboljšanje rezultatov pri težjih miselnih testih. Določene vrste temnih čokolad so relativno dober vir polifenolov, ampak tudi pri teh so koncentracije spremenljive. Navaden (nesladkan) kakav v prahu je po njihovem mnenju boljši in tudi bolj priporočen vir kakavovih polifenolov od čokolade, tudi temne. Absolutno najboljša vira pa sta nealkaliziran kakav in cela oz. zdrobljena kakavova zrna.

Kakovosten kakav se v tem kozarčku pojavlja v kombinaciji s chia semeni, za katere je znano ugodno maščobno-kislinsko razmerje. Semena so sestavljena iz približno 30% maščob, od katerih je 55% omega-3, 18% omega-6 in 6% omega-9.
Kot naravni vir sladkorja jima pridružimo še datlje. So vir železa (100 gramov datljev vsebuje približno 11% priporočenega dnevnega vnosa), vlaknin in antioksidantov. Tako kot kakav pa tudi datlji vsebujejo veliko polifenolov. Torej antioksidativne spojine, ki lahko zaščitijo telo pred vnetji. Datlji vsebujejo več polifenolov kot večina drugega sadja in zelenjave.

PRIPRAVA:
Za najbolj okusno in enostavno verzijo za vsaj 1h namoči chia semena v mleko in nato dobro zmiksaj vse sestavine. Nadevaj v kozarček in postrezi.

Če pa želiš še estetsko dovršen kozarček kot je na sliki:
Semena namoči v mleko vsaj 1h pred pripravo sladičke. Želatinasto zmes, ki nastane po 1h s paličnim mešalnikom dobro zmiksaj skupaj s kakavom in datlji. Nadevaj v kozarček in pripravi še 2. plast. BoneR v želatinasti obliki zmiksaj s svežimi ali zamrznjenimi malinami. Tako pripravljeno sadno kašo dodaj kot drugo plast, po želji okrasi z malinami in uživaj.