#4 smuti recept: PRISTEN PROBIOTIK

#4 smuti recept: PRISTEN PROBIOTIK 1920 1728 BonerboneBroth

Smuti, ki zares poboža naše črevesje!
V tem napitku smo najbolj učinkovitemu živilu za celjenje črevesne sluznice, kefir pridružili z razlogom!

Sestavine:

  • 1 žlica BoneRja (1/4 kozarčka)
  • 2 dl kefirja
  • 1 žlička surovega medu

Ugodne učinke rednega uživanja kostne juhe na naše črevesje že dobro poznamo.

Tukaj je le nekaj glavnih dejstev:

  • Podpira črevesno sluznico: Kolagen v kostni juhi pomaga popraviti in okrepiti sluznico črevesne stene, kar zmanjšuje tveganje za razvoj sindroma neprimerno prepustnega črevesja.
  • Spodbuja celjenje črevesja: aminokisline v kostni juhi, kot je glutamin, pomagajo zmanjšati vnetje v črevesju in podpirajo rast koristnih črevesnih bakterij.
  • Izboljša prebavo: Želatina v kostni juhi pomaga izboljšati prebavo tako, da pritegne in zadrži tekočino, kar črevesju olajša razgradnjo hrane in absorpcijo hranil. Poleg tega pa zaradi vsebnosti beljakovin ugodno vpliva na glikemični indeks živil.
  • Krepi imunski sistem: Kostna juha vsebuje antioksidante, vitamine in minerale, ki pomagajo okrepiti imunski sistem, tako preko zdravja črevesja kot tudi sicer.

Pomembno je omeniti, da ima kostna juha veliko potencialnih koristi, vendar jo je treba uživati ​​kot del uravnotežene prehrane oziroma, poskrbeti, da z njenim uživanjem naša prehrana postane bolj uravnotežena. Kot pri vsaki hrani, je odzivi posameznika lahko različen. Izkušnje pa so nam pokazale, da posamezniki spremembe najhitreje opazijo kot redno odvajanje, manjša napihnjenost in manj črevesnih bolečin po obroku. Najbolje je, da jo preizkusite, prisluhnete svojemu telesu in vidite, kako vpliva na vas osebno.

Več o tem pa si lahko preberete v članku: Kostna juha in črevesno zdravje, ali v kateri od objav na IG profilu.

Na vprašanje ali je bolje izbrati probiotično hrano ali prehranska dopolnila, v svojem blogu odgovarja strokovnjakinja Mojca Vozel (Probiotična hrana ali dopolnila?). Meni, da se človek ni razvil od škatlic mikrobov v prahu. Razlaga kakšna je razlika med poseljevanjem črevesne flore s hrano v primerjavi z dopolnili in na kakšen način boljše učinke dosežemo s hrano. Probiotiki v obliki prehranskih dopolnil po njenih besedah predstavljajo berglo. Probiotične hrane v resnici telo sploh ne rabi veliko. Bolj pomembno je, da jo na jedilnik dodajamo redno.

V tem napitku smo najbolj učinkovito živilo za celjenje črevesne sluznice združili s kefirjem. Zakaj?
Zato, ker je kefir kisel in osvežujoč fermentiran mlečni napitek. Izvira iz Kavkaza, kjer so ga že stoletja pridobivali iz kozjega, kravjega ali ovčjega mleka, in sicer kar v usnjenih vrečah ali hrastovih sodih. Številne raziskave pa danes že potrjujejo ugodne učinke uživanja fermentiranih mlečnih izdelkov (predvsem tistih, ki vsebujejo kulture mlečnokislinskih bakterij iz rodov Lactobacillus, Streptococcus in Bifidobacterium) na zdravje. Le-ti vsebujejo mikroorganizme, ki imajo značilnosti probiotikov. Probiotiki so živi organizmi, predvsem bakterije, ki ob zaužitju preživijo prehod skozi prebavila in učinkujejo na sestavo in lastnosti mikroflore v črevesju človeka in živali. Kefirju zato pripisujemo številne za zdravje pomembne učinke in lastnosti. Med njimi ugodno vpliva na črevesno mikrofloro in s tem krepi imunski sistem.