#3 smuti recept: OŽIVLJAJOČI

#3 smuti recept: OŽIVLJAJOČI 1920 1507 BonerboneBroth

Tako kremast in hranilno bogat, da si bodo vaše borbončice zaželele, da mu ne bi bilo nikoli konca!
Maščoba iz avokada se poveže s strukturo BoneRja, dodatek sladke pomaranče, polne vitamina C pa omogoča našemu telesu popolno tvorbo kolagena. Grenčina spiruline in špinače vsakemu požirku doda piko na i in gurmansko zaokroži vse okuse.

Sestavine:

  • 1 žlica BoneRja (1/4 kozarčka)
  • 40g špinače
  • Pomaranča
  • ½ avokada
  • 1 žlička spiruline (ali matche)

O spirulini:
Raziskovanju te modro zelene alge se je posvetil @ekojanez. O njej pravi, da »je superhrana z, do sedaj odkrito najvišjo koncentracijo funkcionalnih hranil v katerikoli hrani, rastlini, žitu, zelišču. Ne le, da je preprosta za uživanje in glede na svojo bogato hranilno vrednost zavzame izjemno malo prostora, je tudi hrana, ki opazno povečuje raven energije, pomaga telesu odvajati toksine in je neverjetno lahko prebavljiva.«
Spirulina je najbogatejše beljakovinsko živilo, saj vsebuje kar 68% beljakovin. Lahko prispeva k vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja in s tem pomaga pri vzdrževanju telesne teže. Vsebuje ogromno železa, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema in prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Svoj delež železa pa v tem napitku prispeva tudi špinača. Vendar ne tolikšnega kot so nekoč mislili saj je prišlo do napake.  Nemški znanstvenik, ki je ugotavljal vsebnost železa v špinači, se je zmotil za eno decimalno mesto, zato je kar nekaj let veljalo, da je špinača kar 10-krat bolj bogata z železom. Na podlagi te zmote naj bi bila uporabljena tudi kot superživilo za risanega junaka Popaja.
Špinača vsebuje predvsem kalij, kalcij, magnezij, provitamin A, vitamine B, vitamin K, niacin, folno kislino in vitamin C.
Največ železa pa sicer najdemo v jetrih, mesu in mesnih izdelkih, stročnicah, žitih, morski hrani, temno zeleni zelenjavi in posušenem sadju. Vsebnost železa v rastlinskih živilih je precej odvisna od vsebnosti železa v zemlji. Najbolj biorazpoložljiva pa je hemska oblika železa, ki se nahaja v živilih živalskega izvora (vezana v mioglobin in hemoglobin).

Pomaranča vsebuje veliko vitamina C. Poleg tega vsebuje tudi številne druge vitamine skupine B, ki so potrebni predvsem za zdravo kožo in lase, zaradi bogate vsebnosti selena in drugih snovi pa je koristna pri krepitvi imunskega sistema.

Avokado je sestavljen pretežno iz vode, maščob in ogljikovih hidratov, od katerih prevladujejo vlaknine (6,7g/100g). Sladkorje vsebuje le v zanemarljivih količinah, zato je tudi glikemični indeks sadeža skorajda ničen. Osnovni vir energijske vrednosti ta ko predstavljajo maščobe (75%), od katerih je več kot polovica enkrat nenasičene oleinske kisline, 14% nasičene palmitinske kisline in 14% večkrat nenasičene linolne kisline. Med vitamini in minerali so v večjih količinah zastopani pantotenska kislina (B5), vitamin B6, folat , vitamin K in vitamin E, v manjši meri pa še vitamin C, niacin (B3), riboflavin (B2) in kalij.

Dodati pa moram še to, da je tale kombinacija živil moja prva izbira, ko se želim malo porazvajati, si privoščiti nekaj posebnega, nevsakdanjega. Ko imam kratko rečeno polno rit vsega in v svoji prehrani nujno potrebujem spremembo. Ali pa, ko želim koga presenetiti in očarati s povsem novim, nepoznanim in drznim okusom.