#2 smuti recept: PROTIVNETNI ANTIBAKTERIJSKI ŠOT

#2 smuti recept: PROTIVNETNI ANTIBAKTERIJSKI ŠOT 1920 1414 BonerboneBroth

Formula za super začetek tedna! Tale 1dl ŠOT je prava drca v rit!
Recept za dozo antioksidantov, ki spodbujajo protivnetne procese in ideja, ki z lahkoto postane vaša ponedeljkova rutina. Tale kombinacija je pravi talisman za produktiven in uspešen delavni teden.

Sestavine:

  • BoneR (1/4 kozarčka)
  • ½ žličke kurkume
  • 1cm svežega ingverja
  • Sok ½ limone
  • 1 žlička surovega medu

Kurkuma se, zaradi prebavnihantioksidativnih in protivnetnih lastnosti že skozi stoletja uporablja v tradicionalni indijski in kitajski medicini.
V tem napitku jo premišljeno združujemo z:
-ingverjem, ki dokazano deluje kot stomahik, tonik in digestiv, torej za izboljšanje prebave in kot krepčilno sredstvo;
-medom, ki je vir vitaminov, predvsem iz skupine B, pa tudi vitamina C ter mineralov in elementov v sledovih;
-pa seveda BoneRjem v sožitju z vitaminom C iz sveže iztisnjenega soka limone za dodatno podporo številnim kolagenotvornim procesom v našem telesu.

Sprašujete se verjetno, zakaj tako poudarjam uživanje SUROVEGA medu…
Surovi med je popolnoma neobdelan – čebelar ga po tem, ko ga vzame iz panja,  le prelije skozi fino cedilo, s čimer ga očisti nečistoč. S tem se poseganje v med konča in takemu izdelku rečemo surovi med.
Večina medu, ki ga najdemo na policah trgovin pa je »procesiran med«, saj gre pri pridelavi še vsaj skozi proces pasterizacije in proces mikrofiltracije. Verjetno ni potrebno poudarjati, da se pri teh procesih v medu uničijo naravno prisotni vitamini, minerali in encimi. Poleg tega danes na policah najdemo ogromno umetnega medu, ki mu je dodan sladkor. To živilo, ki ni več med, prehransko ni nič boljši od visoko procesiranih sirupov za pripravo sokov ter nima biološko aktivnih učinkovin.

NASVET: Da v medu ohranimo vse naravno prisotne vitamine, minerale in encime (zaradi česar mu pripisujemo vrsto biološko aktivnih učinkov), ga nikoli ne segrevamo nad 37 stopinj!