#1 smuti recept: NARAVNA EKSTAZA

#1 smuti recept: NARAVNA EKSTAZA 1920 1350 BonerboneBroth

Kombinacija živil v tem napitku, se je izkazala kot prava mala poslastica. Najprej nas očara čudovita, skoraj neresnična barva, ko pa izkusimo še teksturo in ozavestimo vnos hranil, ki jih pridružimo že tako hranljivi kostni juhi, doživimo pravo malo ekstazo.

Sestavine:

  • BoneR (1/4 kozarčka)
  • Pesa (70g kuhane)
  • 1 žlička surovega medu
  • 1 dl kefirja

Prevladujoč okus tega napitka je rdeča pesa.
Uvrščamo jo med nizkokalorična živila, je bogat vir magnezija, folne kisline, ter vir kalija, železa, kroma in mangana.

Raziskave so pokazale, da sok rdeče pese znižuje krvni tlak pri posameznikih s povišanim krvnim tlakom in tako zmanjšuje možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. Omenjeno delovanje so pripisali predvsem visoki vsebnosti anorganskih nitratov, ki se v telesu pretvorijo v signalne molekule dušikovega oksida. Dušikov oksid, ki ga naše telo sintetizira tudi samo, širi krvne žile in tako znižuje krvni tlak.
Uživanje soka rdeče pese zaradi vsebnosti folne kisline priporočajo tudi med nosečnostjo.
Za večjo dozo hranil lahko za pripravo napitka uporabite peso v surovi obliki.

Sladkobo rdeče pese uravnotežimo s kislim in osvežujočim fermentiranim mlečnim napitkom. Kefir namreč sodi med probiotične mlečnine, ki jim pripisujemo številne ugodne učinke na naše črevesje in črevesno mikrofloro. S tem pa na krepitev imunskega sistema, hormonsko ravnovesje in številne druge procese v našem telesu.
Z dodatkom kostne juhe probiotikom nato pridružimo še glicin z izrednimi sposobnostmi celjenja sluznice črevesne stene (več o vplivih kostne juhe na črevesno zdravje)

Krasni strukturi, ki jo priskrbi želatinasta kostna juha dodamo še pravo darilo narave. Surov, toplotno neobdelan med. Je vir vitaminov, predvsem iz skupine B ter mineralov in elementov v sledovih, pa tudi vitamina C, ki je potreben za naravno tvorbo kolagena v telesu.

 

PA DOBER TEK 🙂